Trotse inwoner Maasland verantwoordelijk voor ontwerp Maaslandse Zoom
24 april '25
Na een rondje op de fiets door Maasland en omgeving wist architect Ron van Leeuwen (Kokon Architectuur & Stedenbouw) het zeker: ‘landelijke architectuur’ moet de woningen in Maaslandse Zoom naadloos doen aansluiten op de rest van het dorp. Dat de architect zelf ook in Maasland woont maakt hem extra trots op zijn werk. “Ik hoop dat er een hechte gemeenschap ontstaat.”

Eerder succes
Het ontwerp van de lokale architect lijkt aan te slaan. Niet alleen krijgt hij positieve reacties van dorpsgenoten, ook de verkoop van de 28 eengezinswoningen blijkt in het voorjaar van 2024 een groot succes. Of de verkoop van de 35 appartementen ook zo voorspoedig verloopt is koffiedik kijken, maar Van Leeuwen is zelf in ieder geval erg enthousiast. “Wij wonen al mooi maar mijn vrouw en ik zouden onszelf zeker in een van de appartementengebouwen zien wonen. En dat zeg ik niet omdat Kokon verantwoordelijk is voor het stedenbouwkundig plan en de architectuur. Het is gewoon een criterium voor al ons werk; het ontwerpen van optimale woningen."

'Landelijke architectuur
Zijn zelf gedefinieerde ‘landelijke architectuur’ ziet Van Leeuwen dus wel zitten. Maar waar komt die naam vandaan? “Voordat ik begon met ontwerpen vroeg ik mij af wat Maasland nu eigenlijk kenmerkt. Tijdens een rondje fietsen door het dorp en de omgeving zag ik de nadrukkelijke aanwezigheid van kappen in vele vormen. Aangezien ik een plan wilde maken dat aansluit op de rest van het dorp zitten er duidelijk aanwezige kappen op de woningen. Zo worden het geen blokkendozen, maar krijgen de woningen een warme uitstraling, passend bij Maasland.”

Eenheid door kappen
Die bijzondere kappen zijn ook te zien bij de appartementengebouwen en daardoor ontstaat eenheid. “Die kappen zijn wat mij betreft het meest in het oog springend”, aldus Van Leeuwen. Zo zit op gebouw Zoomgaard een zogenaamde mansardekap, met een knik erin. Ook het naastgelegen gebouw (Boszoom) heeft een kenmerkend element. “Daar hebben we een houten frame voor het gebouw aangebracht. Daardoor zijn het heel levendige gebouwen geworden.”
Gemeenschap
Die levendige gebouwen liggen aan de rand van Maaslandse Zoom, grenzend aan een centraal groengebied aan de ene kant en het Voedselbos aan de andere kant. “Alle woningen in Maaslandse Zoom liggen rond de centrale hof”, aldus Van Leeuwen. Dat die woningen – en dus de bewoners – behoorlijk verschillen vindt hij een pluspunt. “Ik vind het een op en top Hollands plan. Iedereen woont op eenzelfde manier rond de grote, groene gemeenschappelijke ruimte, dus hoop ik dat men elkaar kan ontmoeten en een fijne buurt wordt opgebouwd. En dat de overburen weten wie jouw spelende kinderen zijn, zodat ze er ook even op kunnen passen indien nodig. Met andere woorden: dat er een gemeenschap ontstaat.”
Prettig parkeren
Ook het parkeren in Maaslandse Zoom is volgens de architect goed geregeld. “Zo zit onder gebouw Boszoom een half verdiepte kelder, zodat men overdekt kan parkeren.” Ook kunnen bewoners gebruik maken van openbare parkeerplekken voor het gebouw. De parkeermogelijkheden voor bewoners van gebouw Zoomgaard zijn nagenoeg hetzelfde, alleen is dat gebouw niet voorzien van een parkeerkelder. “Het is gelukt om al het parkeren uit de groene centrale zone weg te houden. Daardoor wordt het een heel fijn gebied voor spelende kinderen, maar ook voor buurtbarbecues of koningsdagfeesten.”

Voedselbos
De bewoners van de appartementen hebben niet alleen groen naast de deur, ze kijken er ook op uit. Aangrenzend aan Maaslandse Zoom ligt namelijk het Voedselbos. “Dat is een enorm groot, groen gebied waar het fijn toeven is. Dat je direct aan het bos woont is een enorme kwaliteit. In de appartementen waan je je alom in het groen”, aldus Van Leeuwen, die afsluit met een laatste ode aan Maasland. “Het is gewoon een heel fijn dorp om in te wonen, is mijn ervaring. Ook als buitenstaander. Want ik ben er twintig jaar geleden komen wonen. Maar ik voel me er erg thuis. Ik werk in Rotterdam, maar als ik naar huis rijd zit ik bij Vlaardingen feitelijk al in de polder. En dan kom ik thuis in dat hele mooie, rustige dorp. Dus je zit midden in de Randstad, maar Rotterdam, Delft, Den Haag en de zee zijn binnen een kwartier bereikbaar.”