Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling: ‘Maaslandse zoom is de kers op de taart'

11 augustus '23

Met de realisatie van Maaslandse Zoom gaat een grote woningbehoefte in vervulling. Zowel jong als oud kan straks genieten van een hele prettige woonomgeving met een ruim en groen karakter waar sociale cohesie centraal staat. Samen met het Westlandse familiebedrijf Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling heeft BPD dit gebied ontwikkeld en juist die samenwerking vormt het succes van dit plan. Als iemand het gebied goed kent, is het Robert van Mierlo wel. Hij is Commercieel Manager en vierde generatie van het familiebedrijf en in dit interview licht hij samen met planontwikkelaar Raymond van der Kruk het plan toe.

image alt

Een sterk ons kent ons karakter

Maasland is een gebied met een sterk ons kent ons karakter. Robert van Mierlo is er opgegroeid en weet daardoor exact wat er speelt. Als vierde generatie van het familiebedrijf dat in 1927 werd opgericht vormt hij een vertrouwd gezicht in de omgeving. Robert: “De realisatie van deze woningen vormt echt een aanvulling op het dorp. Het maakt het gebied af en sluit goed aan op de groene en ruimtelijke omgeving, waar je straks aansluiting vindt op de recreatieve routes en uitzicht hebt over het weiland tot aan Delft. Het is de kers op de taart.”

Dorp in een groen park

Hierop vult Raymond aan: “Het mooie aan deze ontwikkeling is dat Maasland an sich al een prachtige locatie is. Het is als het ware een dorp in een groen park. De ligging is heel gunstig: je woont landelijk en zit toch dichtbij de snelweg waardoor je in korte tijd in hoofdsteden als Rotterdam en Den Haag kunt zijn en het strand van Hoek van Holland. Tegelijkertijd biedt het gebied veel mogelijkheden om te recreëren. Aan alle kanten is het gebied dus omsloten door leuke functies.

Binnen Maasland zelf is dit een van de laatste plekken waar een invulling binnen de rode contour van dergelijk formaat mogelijk is. Het is een mooie plek net buiten het centrum met veel voorzieningen, zoals een supermarkt, een bakker, diverse scholen en sportverenigingen, in de buurt. Als je het plan uitloopt, loop je via een recreatieve route de natuur in, je kunt zelfs richting een voedselbos wandelen. Dat is een kunstmatig aangelegd bos waarin uitgekiende planten en bomen staan en waar je diverse groenten en fruit kunt plukken. Na de wandeling heb je een mandje vol lekkernijen voor thuis, zoals bramen en bessen!”

image alt

Ontwikkelingssamenwerking

Het plan van de Maaslandse Zoom is een ontwikkelingssamenwerking tussen BPD en Van Mierlo en dat biedt zo zijn voordelen. Raymond legt uit: “Wij zijn meer dan een bouwer alleen. Al jaren werken we met BPD samen en de ene keer hebben wij het eigendom van de locatie en de andere keer is BPD dat. We begrijpen elkaar goed en vertrouwen elkaar. Daarnaast bundelen we kennis en kunde en durven we zaken aan elkaar over te laten.”

Ruimte voor uitsluitend woningbouw

De Maaslandse Zoom is al meerdere jaren in bezit van BPD. Robert licht toe: “Op de gronden was voor lange tijd geen mogelijkheid tot woningbouw. Om de potentie van de locatie onder de aandacht te brengen bij de gemeente, werden de plannen anders ingestoken. De gedachtegang was destijds om een maatschappelijke functie in combinatie met woningbouw te ontwikkelen. Nadat deze plannen werden gepresenteerd aan de gemeente, bleek de locatie toch beter geschikt te zijn voor uitsluitend woningbouw. De maatschappelijke functie kon op een andere locatie ingevuld worden, waardoor er ruimte kwam voor Maaslandse Zoom.

Door de expertise en kennis van BPD aan de voorkant van het proces, zoals het optimaliseren van de stedenbouwkundige opzet, bestemmingsplanprocedures en de benodigde civiele werkzaamheden, zijn zij verantwoordelijk voor dat onderdeel en zijn wij verantwoordelijk voor het technische aspect van de ontwikkeling, zoals het ontwerp van de woning en straks de realisatie van de woningen.”

image alt

Divers woningaanbod

In het gebied komt een diversiteit aan woningen, wat aansluit bij het gebied. “Met de architect zijn we gaan puzzelen en we hebben er een grote mix aan woningtypes van gemaakt”, vertelt Raymond. “We beginnen met een tweetal vrijstaande woningen die voor een luchtige entree zorgen. Dat gaat over naar lage bebouwingen in de vorm van twee-laagse 2 onder 1 kap woningen. Naar achter toe gaan we meer de hoogte in en komen er twee mooie torens van 5 en 6 lagen. Die opbouw van lagen vonden we belangrijk zodat de aansluiting op bestaande woonwijken zo luchtig mogelijk kon zijn en het hogere gestapelde programma zo min mogelijk invloed zou hebben op z’n omgeving.

Uitnodigend en luchtig karakter

Zo ontstaat een uitnodigend en luchtig karakter met duidelijke zichtlijnen. Ook mensen die aan het begin wonen kunnen zo de polder inkijken. Of je nu de Maaslandse Zoom inloopt vanuit de omliggende woonwijken of bijvoorbeeld vanuit het voedselbos. Daarnaast hebben we getracht auto’s zoveel als mogelijk uit het beeld te halen met behulp van groene parkeerkoffers en een parkeerkelder.”

Sociale cohesie en veiligheid

Robert: “De afgelopen jaren trokken veel leeftijdgenoten uit het dorp omdat er ofwel geen betaalbare woning te vinden was of geen aanbod voor hen was. Altijd als ik deze groep spreek geven zij aan heel graag terug te willen keren naar Maasland, maar er gewoonweg geen woning te verkrijgen is. Met Maaslandse Zoom komt dat er eindelijk weer! Hierdoor dragen we bij aan de enorme woningopgave die er ligt in de Randstad en concreet voor Maasland.

Wat ik prettig vind aan Maasland is de veilige omgeving. Je kan er gerust je kind laten fietsen zonder je af te vragen of die veilig is aangekomen. Daarnaast is er veel sociale cohesie. Het is echt een compact ‘ons kent ons’ dorp. Dus ik denk dat iedereen blij is als er aanbod komt en als het daadwerkelijk zo fraai wordt als de schetsontwerpen nu eruitzien, verwacht ik dat Maaslandse Zoom snel uitverkocht zal zijn!”

foto Robert en Raymond
Meer nieuws lezen? Nieuwsoverzicht
Wat is de planning? Planning Maaslandse Zoom