Interview architect: ‘Maaslandse Zoom maakt het dorp Maasland helemaal af’

31 januari '24

De voorbereidingen voor de nieuwe woonwijk in Maasland zijn in volle gang. Nog even geduld tot de eerste woningen in Maaslandse Zoom in verkoop gaan. Ron van Leeuwen, directeur en architect bij Kokon Architectuur & Stedenbouw, ontwierp de 109 nieuwbouwwoningen die hier in de toekomst komen te staan. Een thuiswedstrijd voor Van Leeuwen, aangezien hij zelf al 18 jaar in Maasland woont en het dorp als geen ander kent. “De warmte die in het dorp hangt wil ik doortrekken naar de nieuwbouwwijk”, vertelt Van Leeuwen.

image alt

Boerderijen dienen als inspiratie

Twee jaar terug tekende Van Leeuwen de eerste opzet van het plan in slechts twee weken tijd. “Persoonlijk vind ik dat Maasland tot één van de mooiste dorpen van Nederland behoort. Met name door het unieke karakter van het dorpscentrum. Maasland is van oorsprong een boerendorp. Je ziet er veel verwijzingen naar het boerenleven van vroeger. Dat heeft als grote inspiratie gediend voor het ontwerp dat er nu ligt. Er zijn allerlei elementen zoals de gevarieerde kapvormen, het materiaalgebruik, de kleur van het metselwerk en dakkapellen die refereren naar oude boerderijen die nog in de omgeving staan. Daardoor wordt het een nieuwbouwwijk die niet overal in Nederland gemaakt kan worden, maar juist wél in Maasland”, licht Van Leeuwen toe. “We bouwen alle woningen rondom een gemeenschappelijke, groene middenruimte. Je zou het een soort hofje kunnen noemen dat bewoners voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. Kinderen kunnen er spelen of er kan bijvoorbeeld een buurtfeest georganiseerd worden.”

Verschillende woningtypes

In Maaslandse Zoom komen er verschillende woningtypes: van 2 onder 1 kapwoningen tot vrijstaande woningen en van hoek- en rijwoningen tot appartementen. “Dicht bij het dorp staan twee vrijstaande woningen, dit zijn de laagste woningen in het plan en bestaan uit één woonlaag met kap. De hoogte van de woningen loopt naar achteren verder op. De vrijstaande woningen hebben een boerderijvorm en staan op een ruime kavel. Daarnaast staan acht 2 onder 1 kapwoningen met een flexibele indeling op de begane grond. Je kunt er bijvoorbeeld slapen of een kantoor aan huis van maken. De hoek- en rijwoningen bestaan uit twee blokken van negen woningen, met aan weerszijden een kap die omlaag komt.

De kap oogt optisch lager, maar het zijn twee woonlagen met daar bovenop een kap. De woningen hebben een groot volume op de zolder, waardoor je hier met een compleet gezin kunt wonen. Het ontwerp van de appartementen is ook gebaseerd op de boerenschuren. Ook hier plaatsen we de kap lager, zodat de appartementen niet groter lijken dan de eengezinswoningen. Het leuke aan deze nieuwe wijk is dat er veel variatie in de woningen en appartementen zit en dat er ook betaalbare appartementen tussen zitten. Het is geen retro plan, maar juist hedendaags én duurzaam met zonnepanelen, warmtepomp en hoogwaardige isolatie”, vertelt van Leeuwen.

image alt

Aanvulling op het dorp

Koop je een woning in Maaslandse Zoom, dan woon je straks op loopafstand van het centrum van het dorp. Van Leeuwen: “Alle voorzieningen vind je om de hoek. Maaslandse Zoom maakt écht onderdeel uit van Maasland. Je woont niet midden in de polder maar komt direct naast een andere woonwijk te wonen. Dit plan maakt Maasland helemaal af. Daarnaast is er wel een directe link met de weidse polder en vind je veel groen in de omgeving. Grenzend aan het plan ligt het voedselbos en er zijn ook sportvoorzieningen in de buurt. Je woont hier heel prettig met veel routes waar je kunt wandelen en fietsen. Het lijkt me ontzettend fijn om in Maaslandse Zoom te wonen. Het is een doodlopend hofje, er is geen doorgaand verkeer, veel groen in en rondom de wijk en een directe link met het dorp. En dan heb je ook nog eens een ruime woning in een bijzondere architectuur.”

Gefaseerd in verkoop

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de verkoop van de eerste fase van Maaslandse Zoom. In de eerste fase gaan de 28 grondgebonden woningen in verkoop. In een latere fase volgen de appartementen. Zodra er meer bekend is over de verkoopdatum, informeren we je hierover op deze website en via de nieuwsbrief van Maaslandse Zoom. Niets missen? Schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte!

  Neem contact op
  Lees meer nieuws