Het knusse karakter van Maaslandse Zoom
27 oktober '23
In het voorjaar hebben we je voor het eerst kennis laten maken met Maaslandse Zoom. Achter de schermen zijn sinds die tijd alweer heel wat stappen gezet. Graag nemen we je mee in de uitwerking van de deelgebieden in het knusse nieuwbouwproject aan de rand van Maasland.
Centrale groene as
Maaslandse Zoom dankt haar karakter aan de centrale groene as, waarlangs 3 verschillende 'deelgebieden' komen te liggen. Ieder met zijn eigen sfeer, waarbij de hoogte van de bebouwing in deze deelgebieden langzaam oploopt. De architectuur van deze deelgebieden is zo op elkaar afgestemd, dat er één herkenbare buurt ontstaat. Wat deze stukjes Maaslandse Zoom verder gemeen hebben, is een kleinschalige en informele setting waar groen een hoofdrol speelt.
Woningen liggen aan rustige straatjes of aan een parkje, waardoor een aantrekkelijk en gezond leefklimaat ontstaat en de biodiversiteit wordt vergroot. Een fijne leefomgeving stimuleert ook ontmoeting en interactie tussen de bewoners. Hiervoor worden aangename verblijfsplekken gecreëerd. De 3 deelgebieden waarin Maaslandse zoom wordt verdeeld zijn ’t Landje, De Slagen en De Uitkijk. Hoe dit eruit komt te zien, zie je op onderstaande conceptschets.
't Landje
't Landje is deelgebied A op de afbeelding en ademt de sfeer van een boerenerf. Het ligt aan de Hofsingel en is als een landelijke entree van Maaslandse Zoom. Hier krijgen de woningen een eigentijdse architectuur, passend in het landschappelijke karakter. Je ziet hier straks lichte gevels met karakteristieke elementen zoals erkers.
De Slagen
De Slagen (dit zijn deelgebieden B1 en B2 op de schets) is het middengebied en wordt benadrukt door lange, denkbeeldige lijnen. Een zogeheten slagenlandschap, waar dan ook de naam van dit middenstuk van Maaslandse Zoom vandaan komt. Wat een slagenlandschap is? Dit is een landschap waarbij volgens een bepaald patroon is verkaveld.
De Uitkijk
Deelgebied C, De Uitkijk, wordt de nieuwe dorpsrand aan het open landschap. Dit deel van Maaslandse Zoom heeft de hoogste bebouwing. De appartementsgebouwen zijn georiënteerd op het landschap zijn de verbindende factor tussen de woonomgeving en het buitengebied, waaronder het voedselbos.
Voetgangers hebben een streepje voor
Het openbare gebied wordt zoveel mogelijk gericht op voetgangers. Deze hebben letterlijk een streepje voor in Maaslandse Zoom. Zo worden er aansluitingen gecreëerd naar de omliggende gebieden en bestaande wandelpaden. Recreatieve routes worden verrijkt, waardoor er een verbinding ontstaat tussen het dorp en het buitengebied. Ook het toekomstige voedselbos wordt zo met de locatie verbonden en bereikbaar gemaakt. Je auto parkeer je straks hoofdzakelijk in zogeheten 'parkeerkoffers' aan de kopse kanten van de woningblokken.